Tromsöresan 2008-07-11.

Hej! Jag gjorde en liten resa sommaren 2008. Här kommer en liten berättelse från den.

Jag flög upp från Arlanda på kvällen den 11 juli. Resan gick via Oslo. Jag var framme kl 23:50 sommartid, alltså kl 22:50 normaltid. Solen stod ca 25 grader över horisonten.

Här möter mamma upp vid flyget. Obs att kl är ca 23.00 normaltid!

Mamma hade kört sin bil upp ca två veckor tidigare så jag kunde låna den när jag var där.

Vi åkte hem för litet öl och en nattmacka. Mamma bodde i ett sorts lägenhetskollektiv för gästarbetare.

Nästa dag tog jag bilen över till fastlandssidan. Det går en bra bro över som är gratis. Vid brofästet ligger ishavskatedralen. Jag letade efter en första vandringsled att bestiga. Efter en pizzawrap på en mack åkte jag till Tromsdalen som ligger alldeles vid brofästet. En sådan här lunch inkl dricka kostar inte mer än 67 Nok.

Jag i Tromsdalen.

Tromsdalen.

Som framgår av bilderna är Tromsdalen en vacker dal som sträcker sig österut från brons landfäste. Här går många tromsöbor så det är gott om folk. Högst upp i Tromsdalen ligger Tromsdalstind. Jag gick upp till en höjd av ca 500m. Tinden ligger på ca 1300m.

Den lilla sjön gick mamma runt vid ett annat tillfälle.

Det var en fin dagstur. Väl hemkommen blev det en tv-kväll med mamma och hennes bekanta.

Söndag den 13 juli. Idag beslutar jag att åka över Tromsös andra bro. Den går till en mycket större ö , Kvalöja, väster om Tromsö. Här skall jag titta på Tirpitz och åka till en hundstation.

Jodå, delar av Tirpitz ligger kvar på stranden. Vraket ligger inte speciellt långt ut, kanske hundra meter.

Efter hundstation åker jag ut på egna äventyr. Jag kommer förbi ett högt fjäll kallat blåmannen och sedan kommer jag till en sandstrand.

Som lockar till bad. Det trodde ni inte va?

Ja tillslut hamnade jag längst ut vid ett fiskeläge. Här sprang det runt en ren. Nån mat fanns dock inte att få.

Så jag åkte hem igen men stannade och badade.

Väl hemma så träffades vi på en av Hurtigruttens båtar och dinerade. Gissa om jag var hungrig. Som vanligt blir man förvånad att det inte är dyrare. En stor stark för ca 70 kr och så utskuren biff med bearnaise för 176 kr. Och då var det en rejäl bit. Det är väl inte dyrare än i Sverige?

Jaha, så var den dagen till ända.

Måndag den 14/7. Nu hade jag fått smak på detta med fjällvandringar, varför inte den store Blåmannen?

Jag åkte ut på Kvalöja igen. Där köpte jag en karbonader smörgås i ett snabbköp. 35 kr. Vatten finns på fjället. Vädret var inte så bra men i brist på bättre uppdrag beslöt jag att åtminstone börja.

Molnbas vid ca 400m. Det kom dessutom en och annan regndroppe.

Då jag nått molnbas var sikten ändå så pass att man kunde se en 100m. Inte så tjockt alltså. Varför inte fortsätta? Ju högre jag kom ju mer kändes att solen fanns på andra sidan.

Trolskt. Nog syns att solen finns där någonstans?

Så blir man då belönad. Himlen öppnar sig och under mig breder molnen ut sig.

Dock är himlen inte helt klar.

Kommen så här långt är jag faktiskt inte högre än ca 600m. Återstår en rejäl bit. Plötsligt flaxar en fjällripa upp. Den tycks gilla en klipphylla invid den rösade leden.

Tro nu inte att den satt så här still först. Nej den for upp under stort kackel. Nu var det möjligt att se toppen, nja nästan.

Just här fick man ta en omväg.

Dramatiska klyftor öppnar sig.

Den här vyn är västerut.

Nä här kunde man inte stå och frysa. Uppåt!

Efter en del klättrande (Det är dock rösat). Når jag slutligen 50 m under toppen. Toppen går i moln ständigt och sanningen och säga känns det ganska luftigt. Skall jag fortsätta? Jag tar massäcken för att se om vädret blir bättre. Det känns välförtjänt. Efter maten tar jag denna bild.

Jag sitter vid en klippkant som stupar kanske 300m rakt ner. Toppen syns ca 50m ovanför mig i moln. Dramatiskt landskap.

Som ni redan har förstått sket jag i dom sista metrarna. Det var dags att gå ner till båten. Jag åt lunch vid ca 12:15 och hade då ca 3 h till att ta mig ner igen. Det gick i stort sett smidigt. Jag gick bara fel en gång men det var inte så särskilt långt. På hemvägen stannade jag till vid samma butik igen och köpte karbonader med ris i en låda. Döm om min förvåning när jag fick betala 15 kr. Jag embarkerade båten vid fem tiden. En femtimmars tur väntade.

På utvägen tittade vi bla på havsörn. Väl ute på kontinentalsockelns kant ligger valområdet. Här finns extra mycket näring. Ett ganska ruggigt väder rådde, havet var lugnt men det var rått. Efter ca en halvtimma fick vi faktiskt se en kaskelott. Man ser sprutet när dom blåser ut vattnet. Detta pågår från och till några minuter. Vi närmade oss men kom aldrig närmare än ca 100m. Därefter såg vi bara några stjärtar när dom dök. På hemvägen mötte oss dock denna vackra syn:

En stilig norsk skuta.

Morgondagen skulle ägnas åt Lyngenalperna.

Lyngenalperna ligger helt norr om Tromsö. Här finns glaciärer och väldigt branta fjäll. Också denna dag var vädret litet osäkert. För att komma till Lyngen tar man först en liten biltur och sedan en färga.

En dramatisk molnslöja låg över fjorden.

På motsatta sidan mötte mig ett underbart lanskap.

Jag tog mig till Lyngens norra sida och så långt ut som det gick att köra. Här vandrade jag litet men med tanke på gårdagen blev det bara en kort bit.

Det låg ett fint fiskeläge därute. Vattnet är grönt av isälven. Dock inte så kallt.

Nu var det bara en dag kvar.

Onsdagen ägnade jag åt att utforska Kvalöja lite mer. Jag ämnade mig ut till Sommaröja. Som namnet antyder användes den säkert bara på sommaren förr. Den ligger helt ute i havsbandet och är inte så stor. Den förbinds numer av en bro med Kvalöja. Först gjorde jag en liten vandringstur dock.

En liten manet.

 

Torsdag. Så var det hemresa. Jag fick skutts ut till flygplatsen av mamma. Planet gick vid 09.25. Så här fint såg det ut när vi lyfte:

Det var min Norgeresa.

/Johan